Reklama
 
Blog | Jiří Václavíček

Výjimečnost Londýna

Autor tohoto sloupku musí hned ze začátku přiznat určitou fascinaci Británií, proto níže uvedené názory nemohou být objektivní.

Londýn uchvacuje. Stejně jako New York, Barcelona či Budapešť. A přece, není Londýn ve srovnání s ostatními slavnými městy a metropolemi osobitější a výjimečnější?  

Zástupy turistů se nemohou vynadívat na Thames, Tower Bridge, či St. Paul Cathedral. Kritici zmiňují příšerné dopravní zácpy, předražené… cokoliv a přeplněné metro. Z České republiky jsme zvyklí na určité animozity vůči hlavnímu městu, nejinak tomu je i v Británii, zejména northeners nenechají na Londýnu nit suchou a zpravidla označují lidi žijící v hlavním městě za posh prick (dobré vychování mi nedovoluje přeložit tento výraz). Jak to tak ovšem bývá, pravdu mají samozřejmě obě strany. 

Londýn je hrozivě drahý, přeplněný, obrovský a uhnaný. A přece, díky velikosti, si každý najde oblíbená místa, která ani nemusí být tak busy. Například má nejoblíbenější čtvrt’ Fulham, která volně navazuje na trochu umolousanější Chelsea, v ní najde člověk to, díky čemu zapomene na přeplněné metro, pivo za pět liber a sandwich za čtyři. Nabízí totiž  výjevy z Čapkových Anglických listů. Domy jeden jako druhý, ne luxusní, ale krásně udržované a respekt budící, trávníky téměř dokonalé, stařičký fotbalový stadion Craven Cottage, který má takový genius loci, jaký žádný moderní, nově postavený stadion mít nemůže. Úžasně klidný park hned u řeky jako by patřil do Londýna jen částečně.

Londýn si umí jako málokteré město uchovat svojí tvář a zajímavost. Spousta moderních metropolí se začíná navzájem podobat, Londýn je unikátní. Cihlová architektura k němu, stejně jako k celé Británii samozřejmě patří a konzervuje nádech starých časů i přes obrovské a luxusní mrakodrapy, které se s městem již stačily přirozeně sžít.

Jaké pro mne bylo překvapení, když jsem při své předposlední cestě do Londýna zaslechl spolucestující vyprávět, že se těší do Primarku a večer zase honem domů. Jistě, letenky byly v době před světovou pandemií dostupné pro každého a tím cestování poněkud ztratilo punc výjimečnosti. Ale letět do Londýna jen nakupovat mi přijde přeci jen poněkud přehnané. Sám ovšem budu příští návštěvu prožívat intenzivněji, protože, jestli k něčemu je tato zvláštní situace dobrá, tak k tomu, abychom si uvědomili, že ne všechno je taková samozřejmost, jako se mohlo ještě před koncem minulého roku zdát.

Reklama